Als je leve(r)n je lief is

Gepubliceerd op 18 februari 2025 om 14:53

Als je leve(r)n je lief is..

Gisteren was ik naar het nieuws aan het kijken en hoorde ik dat het aantal levertransplantaties wegens overgewicht flink was toegenomen.

Schrikbarend eigenlijk weer… aan de andere kant, het verbaast me niets….

 

Nu is in deze context de oorzaak duidelijk , overgewicht. De oplossing die het journaal bood was dan ook ga gezonder leven en meer bewegen. Die vind ik dan weer te kort door de bocht. Overgewicht is iets meer dan anders eten en meer bewegen..

 

In dit blog wil ik juist eens benadrukken hoe belangrijk onze lever voor ons is , de klachten bij een overbelaste lever en vooral wat kun je er aan doen.

 

Wat doet de lever voor ons ?


De lever staat bekend om zijn ontgiftende capaciteit, vaak wordt direct aan alcohol gedacht. Maar de lever doet veel meer. Bijvoorbeeld het activeren van voeding, het inactiveren van hormonen en andere toxines zoals medicijnen, pesticiden op niet biologische voeding, zware metalen uit amalgaamvullingen , de opslag en vrijgave van glucose, galproductie, vitamine D activeren, opslag en vrijgave vitamine B12 maar de lever werkt ook mee aan een stabiele bloedsuikerspiegel en bloedstolling en zo zijn er nog meer taken.

 

De lever heeft dus veel meer taken dan alleen het ontgiften, en door onze westerse leefstijl staat de lever onder grote druk. 15 tot 30% van de Nederlandse bevolking heeft een vervette lever, en een vervette lever kan steeds slechter zijn functie uitvoeren. Wanneer je niet ingrijpt wordt de schade alleen maar groter met als laatste optie een levertransplantatie. 

 

Wat merk je nu wanneer je lever het zwaar heeft? Als eerste vermoeidheid en hoofdpijn. Het lastige van deze symptomen is dat die bij vele aandoeningen als eerste naar voren komen.

Maar ook andere klachten kunnen duiden op een zware leverbelasting, denk aan een slechte vetvertering (plakpoep), huiduitslag/ acne, bittere smaak in de mond, opgeblazen gevoel, haaruitval, roosvorming, slecht tegen alcohol kunnen, gezwollen oogleden, hormonale klachten, pijn in de leverstreek en geelzucht of dat eeuwige zwembandje om je middel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Je lever is een onderdeel van je spijsverteringsstelsel. 

Het speelt een belangrijke rol in het menselijk metabolisme

Wat kun je zelf doen om je lever te ondersteunen?

 

Wanneer je veel klachten hebt is het belangrijk om naar een (huis) arts te gaan voor onderzoek, maar vallen de klachten nog mee of wil je je lever ondersteunen ga dan nu direct aan de slag!!

 

Je lever ondersteunen kan best eenvoudig, met voeding en beweging. En dit hoeft echt niet de hoofdprijs te kosten….

  • Allereerst is het belangrijk om minder vaak te eten, 3 maaltijden per dag met evt 1 tussendoortje is ruim voldoende. Wanneer je vaker eet belast je je gehele spijsvertering veel meer dan nodig en vaak zijn dit dan ook nog koolhydraatrijke tussendoortjes. Kijk eens kritisch naar je ontbijt, je lunch en je diner. Eet je voldoende eiwitten en vetten of zijn het vooral (snelle/ loze) koolhydraten?
  • Drink je voldoende water om je afvalstoffen af te kunnen voeren? Voor een goede “doorstroom” is water drinken ongelooflijk belangrijk. Drink naast je koffie en thee minimaal 1.5 -2 L water per dag. En beperk dan ook gelijk je koffie , frisdrank en alcoholinname, zo creëer je een win-win situatie.
  • Beweeg!!!  Maak elke dag een wandeling van minimaal 30 minuten. Bij voorkeur buiten, in de ochtend!
  • Probeer stress te verminderen of leer hoe ermee om te gaan. Makkelijker gezegd dan gedaan! Stress zorgt voor nog meer hunkering naar glucose en zo ontstaat een vicieuze cirkel… De gemakkelijkste manier om met stress te leren omgaan?? Mediteren, elke dag 5 minuten mediteren, je zult versteld staan van de resultaten.
  • Slapen!!!! 's avonds op tijd onder de wol en lekker slapen. Je slaap noem ik nog weleens het belangrijkste moment van de dag, en dat is niet voor niets. TIjdens je slaap herstelt je lijf en brein  en bereid je lijf voor op de volgende dag. 

 

Natuurlijk kun je je lever ondersteunen met voeding of met supplementen. Op internet vind je veel detox-kuren. Groentesapjes, al dan niet met een uitgekiend supplementenpakket. Hartstikke goed maar of het altijd nodig is op die manier.

Met goede voeding, stressreductie, beweging en goede slaap kom je ook heel ver.

 

Kies er daarbij voor om 1 of 2 keer per jaar iets extra`s te doen. Voor je lever, voor je lijf maar vooral voor jezelf. Een heetwaterkuur, leverpakkingen, een voeding detox week, een sauna dag/ weekend een of pak het nog beter aan, doe eens een intolerantie test zodat je weet welke voedingsmiddelen voor jou niet zo'n goed idee zijn en je dus meer belasten dan dat je er iets aan hebt. Houd eens een paar dagen exact bij wat je eet en drinkt , vaak geeft dit jezelf al veel inzicht.

 

Uiteraard zijn er ook mensen die leverklachten hebben met een medische oorzaak, voor hen gelden natuurlijk andere remedies en altijd in overleg met een arts. Maar ook zij kunnen hun lever op een gemakkelijke manier ondersteunen door betere keuzes te maken voor henzelf en hun lijf.

Het belangrijkste is en blijft .. Luister naar het fluisteren van je lijf zodat het niet hoeft te schreeuwen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.