Runningtherapie, meer dan alleen ( hard) lopen

Gepubliceerd op 29 augustus 2024 om 17:04

Hoe kun je runningtherapie inzetten bij het verbeteren van je gezondheid

 

Ik merk vaak dat als ik aan mensen vertel dat ik Runningtherapeut ben dat mensen dan denken , logisch gezien de naam, dat ik alleen met hen ga hardlopen of dat ze al minimaal 5 km moeten kunnen hardlopen.

In de praktijk werkt dit een tikkeltje anders.

 

Runningtherapie is een therapievorm opgezet door ex-psychiater Bram Bakker en Simon van Woerkom  waarbij we beweging inzetten om de mentale en fysieke aspecten te verbeteren. Daarbij is een groot onderdeel van Runningtherapie meer gericht op coaching en ontspanning dan op echt hardlopen.  Ook de bewegingsvorm pas ik aan op het individu , dat kan hardlopen zijn, maar ook wandelen of power walken.

 

Runningtherapie kun je eigenlijk heel breed inzetten. Steeds meer onderzoeken wijzen uit dat beweging, voeding en een goede mindset  ( bijna) even effectief zijn dan antidepressiva zonder dat het de nare bijwerkingen van medicijnen heeft. Runningtherapie kan dan ook heel goed naast medicatie zoals antidepressiva worden ingezet. Medicatie afbouwen doen wij niet tijdens een traject dit kan en mag alleen in overleg met de behandelend arts . De ervaring leert dat men in de regel na verloop van tijd wel kan starten met het afbouwen van de medicatie.

 

Runningtherapie zet ik vooral in bij mensen die herstellende zijn uit een burn-out, mensen die zich conditioneel en mentaal willen voorbereiden op een operatie of juist herstellende zijn van een operatie iom de behandelend arts of fysiotherapeut. Ook is runningtherapie geweldig om preventief in te zetten. 

 

Voor iedereen is het goed om op regelmatige basis zich goed te ontspannen.

Even stoom afblazen kan heel goed in de vorm van rustige beweging, wanneer je dit combineert met kracht- of balansoefeningen en afsluit met een heerlijke ontspanningsoefening maak je je hoofd echt even leeg en kun je er weer volop tegenaan. Je verhaal kwijt kunnen kan je tevens tot vele nieuwe inzichten brengen.

 

Runningtherapie is goed in te zetten als een traject. Door de coaching en het wekelijks herhalen van de beweging maken we grote stappen. In overleg vinden de trainingen plaats op wekelijkse of meer wekelijkse basis. en daarnaast is er altijd ruimte om zelf te trainen, indien gewenst kun je een schema hiervoor ontvangen.

De trainingen vinden altijd buiten plaats zodat ook van de kracht van de natuur gebruik kan worden gemaakt. In overleg trainen we in Borculo of Neede , denk aan Natura 2000 gebied Stelkampssveld / Galgenveld, de Hamproekplas of de Needse Berg, in overleg zijn ook andere plekken in de Achterhoek mogelijk. 

 

Heb je soms het idee dat je even vastloopt, de motivatie kwijt bent of gewoon eens even lekker van je af wil praten om zo samen tot andere inzichten te komen. Ook hiervoor is Runningtherapie erg geschikt. Soms kan 1 sessie al heel verhelderend werken. Wanneer je behoefte hebt plannen we daarna nog 1 of meerdere sessie in, afhankelijk van jouw wensen.



Ben jij klaar om in beweging te komen maar wil je dit wel rustig en gedegen opbouwen met ruimte voor ontspanning? 

 

Wil je meer informatie over Runningtherapie en de mogelijkheden, neem contact op met mij, ik leg je het je graag uit. 





Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.