Het verschil tussen het Voedingscentrum en Orthomoleculaire voeding.

Gepubliceerd op 14 september 2021 om 10:31

Als mensen aan mij vragen wat doe je precies dan vertel ik hen dat ik Orthomoleculair voedings adviseur ben. Vaak is dan de reactie Orthowatte… en dat is logisch. Het is een mond vol en niet meteen duidelijk. En wat is het verschil tussen het Voedingscentrum met de Schijf van Vijf en Orthomoleculaire voeding?

Het verschil tussen het Voedingscentrum en Orthomoleculaire voeding.

Als mensen aan mij vragen wat doe je precies dan vertel ik hen dat ik Orthomoleculair voedings adviseur ben. Vaak is dan de reactie Orthowatte… en dat is logisch. Het is een mond vol en niet meteen duidelijk. En wat is het verschil tussen het Voedingscentrum met de Schijf van Vijf en Orthomoleculaire voeding?
Ik zal het uitleggen. De Orthomoleculaire geneeskunde richt zich op het creëren van een optimale conditie voor alle lichaamscellen. Door de conditie van de cellen te optimaliseren voorkom je vele ziekten en vage klachten en stimuleer je het zelfherstellend vermogen. Dit wordt bereikt door gezonde voeding te nuttigen, met eventueel aanvulling van supplementen, en leefstijlaanpassingen.
Ons huidige voedingspatroon is te eenzijdig, bevat te veel verzadigde vetten, te veel koolhydraten en te weinig eiwitten en onverzadigde vetten. Daarbij nemen we dagelijks niet voldoende voedingsstoffen met voldoende vitaminen en mineralen op doordat de conditie van de darmen niet optimaal is. Ook is onze leefstijl drastisch veranderd de laatste decennia, we zitten veel, bewegen veel te weinig, we hebben te veel en te vaak stress en eten meer dan nodig is en dan ook nog de verkeerde voedingsmiddelen.
Het Voedingscentrum geeft voedingsadviezen nav de richtlijnen van de Gezondheidsraad.De Gezondheidsraad is een onafhankelijk adviesorgaan, dat als taak heeft om ministers en het parlement te adviseren op het gebied van volksgezondheid. Het Voedingscentrum vertaalt deze richtlijnen naar voedingsadviezen voor de consument waarbij de Schijf van Vijf het uitgangspunt is. Deze richtlijnen en adviezen zijn bedoeld om het ontstaan van chronische ziekten van de algemene bevolking te voorkomen. Daarbij gaan zij uit van een gezond persoon die geen extra ziektespecifieke aanvullingen nodig heeft. Absolute tekorten worden op deze manier voorkomen.
Orthomoleculair kijken we niet naar de absolute tekorten maar naar de relatieve tekorten. Relatieve tekorten kunnen vage gezondheidsklachten als hoofdpijn, vermoeidheid, allergieën en spijsverteringsklachten veroorzaken. Door met de juiste voedingsmiddelen en leefstijlaanpassingen de relatieve tekorten ook aan te pakken worden niet alleen de primaire functies ( de werking van hart en longen)ondersteund maar ook de secundaire functies ( celstofwisselingsprocessen, enzymatische processen en hormonale processen) optimaal ondersteund en voorkom je klachten en kun je op den duur chronische ziekten verminderen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.